Soca – frumusetea apelor de peruzea

Soca are o atractie deosebita pentru iubitorii de sporturi nautice, prin ravenele adanci sapate de roca calcaroasa si prin lumina extraordinara care pune in evidenta culoarea turcoaz a apei.

Zonele inalte ale vaii glaciare Trenta sunt caracterizate in principal de pante abrupte si vai foarte adanci. Primavara, poienele aflate de-a lungul cararilor se transforma in lunci luxuriante.

SocaDupa perioade ploioase, numeroase izvoare curg de-a lungul pantelor, alimentand raul cu apele lor cristaline. Vegetatia pune stapanire pe vale si se extinde pana la linia padurii.

Soca – Un ciclu plin de viata

Desi pot fi intalnite frecvent palcuri de fagi inalti, molidul este specia predominanta, apoi fagul. Pe culmile mai inalte predomina zada, pantele mai insorite sunt populate de carpeni si frasini, iar de-a lungul vaii se intalnesc palcuri de pin negru.

Fauna curpinde iepuri, caprioare, vulpi, bursuci si un numar redus de rasi. Culmile vaii adapostesc capre negre, marmote, ibecsi si mufloni., cele doua specii din urma fiind introduse artificial in anii `60. Vidrele europene, o specie foarte rara, traiesc si se dezvolta de-a lungul malurilor.

Cheile Minarica – multitudinea de cascade.

Cheile Minarica sunt o minune a naturii. Situate in Parcul National Triglav, ele sunt create de un fluent din amonte al raului Soca, ce curge cu repeziciune si formeaza o ravena ce se intinde pe un kilometru. In punctul cel mai ingust ravena este lata de doar 1 metru, formand cateva cascade si ochiuri de apa.

Apele izvorului Boca, un alt afluent al Soca, creeaza a doua cea mai inalta cascada din Slovenia. Cascada este formata de fapt din doua cascade, cu inaltimea totala de 144 m si cel mai inalt punct la 106 m. Primavara, cand raul creste datorita topirii zapezii, cascada este absolut spectaculoasa.

In amonte, raul curge printr-o vale adanca, creata chiar de rau. Baza moale, calcaroaza, a albiei se erodeaza cu usurinta, dand nastere unor ravene adanci. Acelasi fenomen s-a produs si asupra afluentilor sai, care s-au ingustat si s-au adancit semnificativ. Drept urmare, raul nu isi mai poate schimba cursul si urmeaza acelasi traseu format cu mii de ani in urma.

5 lucruri fascinante:

  • – Pe valea raului, in vecinatatea podului Solkan, s-a descoperit unul dintre cele mai mari cimitire preistorice, cu mai mult de 7.000 de morminte individuale. Sapaturile au scos la iveala si urme ale unor asezari din Epoca de Bronz si Fier.
  • – Cel mai cunoscut poem in care raul este mentionat este unul patriotic, scris de Simon Gregorcica Soci, care il numeste “fiica pura a muntilor”.
  • – Parcul Triglav, este singurul parc national protejat din Slovenia.
  • – In zona Bovec, este cea mai veche gradina botanica din Slovenia.
  • – In amonte, numele popular al raului este Snita.