Mos Nicolae: Istoria Sarbatorii

Arhiepiscopul Mirei Lichiei, Sfantul Ierarh Nicolae s-a nascut in localitatea Patara si Asia mica in jumatatea secolului al III-lea, intr-o familie de oameni instariti si crestini devotati. El a fost crescut in spiritul crestin si a fost invatat sa imparta averea saracilor, astfel incat el a oferit intreaga sa mostenire oamenilor nevoiasi.

Nicolae a fost episcopul Myrei la o varsta destul de frageda si a fost ingrijorat de o posibila ruptura dintre el si Biserica deoarece acesta i-a dat o palma ereticului Arie. Din acest motiv, potrivit bisericii, din cauza palmei Sfantului Nicolae a ramas obiceiul ca pe data de 6 decembrie oamenii sa fie loviti cu o nuielusa in scopul de a fi avertizati. Tot traditia spune ca nuielusa cu care este lovit neascultatorul trebuie sa fie din lemn de mar, iar daca aceasta va fi pusa in apa va inflori pana la Nasterea Domnului, de Craciun.

Dupa mustrare a cerut mangaiere, iar Sfantul Nicolae a facut foarte multe daruri saracilor, a vindecat si i-a linistit sufleteste pe cei intristati. In ceea ce priveste numele sfantului exista mai mule povesti crestine, una dintre ele fiind oferirea in secret a unor bunuri materiale fiilor unui om sarac care se aflau in pericol de a ajunge sclave.

Dupa cum bine stim, Sfantul Nicolae nu este doar protectorul celor saraci, ci si al copiilor, al citimelor judecatii nedrepte sau al marinarilor, motiv pentru care este venerat de intreaga lume. A murit in anu 340, iar in anul 1087 moastele sale au fost aduse unei biserici dedicate Sfantului Nicolae, o biserica din Sudul Italiei, in Bari.

In ceea ce priveste traditia romaneasca, Sfantul Nicolae apare pe un cal alb precum zapada . El incearca sa se refugieze spre taramurile de miazanoapte si incearca sa lase lumea fara caldura si lumina, totul semnificand iscoada diavolului.

Totii copiii tarilor crestine au fost invatati inca de la varste foarte fragede ca in noapte de 5 spre 6 decembrie, Sfantul Nicolae vine si umple ghetutele sau bradul cu dulciuri si cadouri, jucarii sau in cazul zilelor noastre, daruri din ce in ce mai costisitoare. In ceea ce priveste copiii neascultatori, acestia gasesc dimineata in ghetute de nuielusa. Exista si zone in care copii ii lasa mosului morcovi pentru calul sau si apa. In ziua tot mai multe firme apeleaza la cosuri cadou cu dulciuri pentru copiii angajatilor.

Pentru ca batranii cunoasteau faptul ca nuielusa trebuie sa fie din lemn de mar au aparut colindele romanesti care se canta in plina iarba si care aduc in discutie florile dalbe sau florile de mar care va inflori pana la Nasterea Domnului daca va fi pusa in apa. Atunci cand nuielusele infloresc se pune ca greselile au fost iertate.

Numele de Nicolae este un nume foarte raspandit in zilele noastre si este foarte indragist. De asemenea, numele este format din cuvintele grecesti “Nike” care inseamna victorie si biruinta si “laos” care inseamna popor. Astfel, numele de Nicolae poate avea semnificatia unei persoane care face parte dintr-o popor victorios.