Lacul Bled – Perla Alpilor Iulieni

Stema orasului Bled ar putea fi descrisa ca o carte postala perfecta, infatisand Lacul Bled cu insula si biserica, precum si promontoriul cu cetatea.

Inceputurile pagane

Insula Bled este invaluita de mitul ce tine de venerarea zeitei Ziva a naturii, fertilitatii si recoltelor. Legenda spune ca pe insula se afla un templu inchinat zeitei slave, deservit de preotul Staroslav, fiica lui, Bogomila si Crtomir.

Templul a fost distrus in lupta dintre pagani si crestini, care au construit un altar si o biserica. Bogomila a ramas cu tatl ei in noua biserica, in timp ce Crtomir a fost botezat langa cascada Savica. El a calatorit la Aquilea (Italia) unde patriarhul

Aquilean l-a numit misionarul sau printre sloveni. Povestea ar putea avea un sambure de adevar, pentru ca arheologii au descoperit pe insula urme ale unei asezari slave pre-crestine.

Lacul BledDate Generale

 • Numele – Lacul Bled
 • Localizare – Slovenia; regiunea Gorenjska, districtul Bled
 • Suprafata – 1,44 km patrati
 • Adancime maxima – 30,6 m
 • Altitudine – 475 m peste nivelul marii
 • Lantul muntos – Alpii Iulieni
 • Un sanctuar pe insula

Prima biserica de pe insula era o basilica romanica cu trei nave. In sec. XV a fost reconstruita in stil gotic pentru ca in 1509 sa fie distrusa de un cutremur.

Actuala forma a Bisericii de Pelerinaj Adormirea Maicii Domnului dateaza din sec. XVII, cand a fost renovate in stilul baroc. Altarul principal detine o piesa centrala reprezentand-o pe Fecioara Maria si dateaza din 1747.

Clopotnita, datand din sec. XV, este inalta de 54 de m si adaposteste trei clopote in turnul sau. Turnul a fost renovat de mai multe ori de-a lungul secolelor. Odata ajuns pe Insula Bled, sunt de urcat 99 de trepte catre biserica.

Exista o traditie locala conform careia mirii isi poarta in brate miresele pe cele 99 de trepte. Mireasa trebuie sa ramana tacuta pentru ca ceu doi sa aiba parte de fericire in viitor.

Stiati ca?
Biserica Adormirea Maicii Domnului este celebra pentru asa-numitul Clopot al Dorintelor, ce a atras pelerinii de-a lungul secolelor.

Forjat de catre Patavino din Padova in 1534, clopotul se afla pe grinda superioara a acoperisului, deasupra naosului bisericii.

Legenda spune ca dorinta ti se va indeplini daca bati Clopotul Dorintelor in cinstea Maicii Domnului. Fluxul de turisti si pelerine este constant, desi clopotul poate fi auzit toata ziua.

O cetate ce vegheaza asupra lacului

Un promontoriu vertical, calcaros ce se prefigureaza peste Lacul Bled, este locul celei mai vechi fortarete ale Sloveniei.

Cetatea medievala a fost construita in jurul unui turn romanic solitar si este aparata de zidurile exterioare cu o arcada in stil gotic si are un pod mobil, peste un sant, astazi astupat.

Alte cladiri au fost construite in perioada baroca si au fost dispuse in jurul a doua curti: una mai mica pentru constructiile anexe, sic ea de sus, cu locuinte. Cea mai interesanta dintre toate cladirile conservate este cu siguranta capela din curtea superioara, inchinata Episcopilor Sf. Albuin si Sf. Ingenium.

Capela a fost construita in sec. XVI si renovate in stilul baroc in jurul anului 1700, cand a fost de asemenea pictata cu fresce iluzioniste. Astazi, fortareata este un edificiu laic si gazduieste un muzeu, ce prezinta povestea orasului si a regiunii.

Locuri de vizitat

 • Cheile Vintgar sunt un pasaj ingust prin care trece raul Radovna, cu o lungime de 1,6 km, terminandu-se la incantatoarea cascada Sum, cea mai mare cadere de apa din Slovenia.
 • O alta priveliste minunata este stalpul in forma de dinte al lui Babji Zob, amplasat pe un varf inalt de 1,128 metri. O vizita la pesterile Babji Zob presupune un urcus de o ora pana la intrarea in pestera. Avand doar 300 m lungime, nu este un sistem extins de pesteri, dar poseda grupuri rare de helictite.

Stiati ca?
Lacul Bled este un centru de excelenta in canitaj si a gazduit campionatele mondiale de canotaj de patru ori, cel mai recent in 2011.

Izvoare termale

Statiunea cuprinde trei bazine de inot acoperite, alimentate cu apele izvoarelor termale. Apa izvoarelor are o temperature constanta de 25 grade Celsius (in doua din bazinele de inot apa este incalzita pana la 28 grade Celsius).

Compozitia chimica a fost supusa testarilor repetate. 10 litri de apa din izvoarele Bled contin 1.520 cm cubi de acid carbonic, precum si o multime de saruri minerale.

Alte elemente sunt fierul, manganul, magneziul, potasiul, sulful si sodiul. Baia in bazinele termale, impreuna cu clima subalpina blanda sunt favorabile in tratamentul bolilor cornice precum reumatismul, anemia si bolile cardiovasculare.

Baile de soare si plimbarile linistite de-a lungul traseelor marcate de Arnold Rikli sunt, de asemenea, considerate a fi benefice.

Apele tamaduitoare

Primii calatori care au descoperit proprietatile relaxante si tamaduitoare ale izvoarelor termale din apropiere au fost pelerinii ce calatoarea spre biserica Sf. Maria de pe Insula Bled, situate in mijlocul Lacului Bled.

Cu toate acestea, statiunea a fost infiintata abia la sfarsitul sec. XIX, cand doctoral elvetian Arnold Rikli a creat bai, spatii de cazare, un spital si trasee pentru plimbare.

Curand, vestea vestea despre apele tamaduitoareale Lacului Bled s-a raspandit in jurul lumi. In perioada interbelica statiunea balneara a capatat notorietate ca resedinta de vara a familiei Karadzordezevici, familia regala iugoslava.

In timpul erei comuniste, Maresalul Tito si-a petrecut regulat vacantele aici: vila sa a fost transformata intr-un hotel de lux, iar camera sa este astazi apartamentul presidential al hotelului.

Apele turcoaz

Lacul Bled se afla la umbra celui mai inalt varf din Slovenia, Triglav, cu 2.864 m peste nivelul marii. Lacul are o lungime de 2.120 m si o latime de 1.380m, adancimea sa maxima fiind, de 30,6 m.

Dupa ultima glaciatiune, ghetarul Bohinj a adancit depresiunea tectonica naturala, dandu-I forma actuala.

Bazinul s-a umplut apoi cu apa cand gjheata s-a topit. Fara niciun affluent natural, lacul este alimentat doar de cateva izvoare. Izvoarele din partea sa de nord-est curg spre trei bazine deschise. Apele lacului sunt de culoarea turcoazului.

5 lucruri fascinante

 • Imparateaza Maria Tereza a acordat concesiuni la 20 de familii din sat, permitandu-le sa transporte pasageri pe Insula Bled cu ambarcatiuni. Astazi, aceasta concesiune este inca transmisa din tata in fiu.
 • In Castelul Bled exista o presa Gutenberg de tipar reconstruita, ce tipareste certificate commemorative.
 • La Bled a locuit Josip Plemelj (1873-1967), mathematician si primul rector al Universitatii din Ljubljana.
 • Prajitura Bled cu frisca este o delicatesa cunoscuta in intreaga lume.
 • Turistii pot merge pe traseele din jurul Lacului Bled, pe linia tarmului. Ei pot allege, de asemenea, sa mearga cu barca pe lac sau sa zboare cu balonul cu aer cald.