Iasi – Orasul Celor Sapte Coline

Iasi – Capitala culturala a Romaniei

Iasi, situat pe Platoul Barlad in nord-estul Romaniei, este unul dintre cele mai mari orase din tara. In ciuda numeroaselor conflicte militare si reconstructiei comuniste postbelice, cartierul istoric al orasului si-a pastrat caracterul original al arhitecturii sale multi-culturale, care ilustreaza istoria sa bogata.

Originile orasului

Desi orasul Iasi nu este mentionat in sursele istorice inainte de secolul XIV, sapaturile arheologice sugereaza ca aici au existat asezari inca din secolul VII.

IasiIn Evul Mediu, orasul era deja un bastion important, care a primit privilegii comerciale de la voievodul Alexandru cel Bun in 1408. 30 de ani mai tarziu, in oras a fost ridicata resedinta domnitorului principatului. Palatul a fost ulterior extins in timpul domniei lui Stefan cel Mare.

La granita dintre marile imperii

Epoca de aur a orasului Iasi s-a incheiat in 1650, cand orasul a fost atacat de cazaci si tatri. In urmatorii 100 de ani, orasul a cazut de asemenea in mainile polonezilor si armatelor ruse si pretendentilor locali la tron.

Secolul XVIII a fost o perioada de relativa stabilitate, dupa care orasul a fost invadat de aristocrati greci. In 1822, un incendiu provocat de turci a ars mare parte din Iasi, inclusiv palatul domnitorului.

Date generale:

  • Numele romanesc: Iasi
  • Tara: Romania
  • Judetul: Iasi
  • Suprafata: 119,5 km patrati
  • Populatia: 309.000 locuitori
  • Intemeiat: secolul XIV

Un centru cultural

Aceste probleme nu au condus totusi la disparitia orasului. “Albina Romaneasca”, primul ziar din tara, a fost fondat la Iasi in anul 1829, urmat de Academia Mihaileana in 1835. Cresterea orasului nu a fost impiedicata nici chiar de mutarea capitalei noii Romanii la Bucuresti.

A continuat sa functioneze ca principal centru politic in timpul Primului Razboi Mondial. Iasi este locul unde a fost fondata prima biblioteca romaneasca (1839), primul teatru romanesc (1840) si prima gradina botanica din tara (1856).

Stiati ca?
In caz de razboi, domnitorii Moldovei isi mutau curtile la manastirile fortificate care formeaza un cerc defensiv in jurul orasului. Fortaretele sunt Galata (din sec. XVII), Cetatuia (din sec. XVII) si Frumoasa (din sec. XVIII/XIX).

Situat intre sapte coline, pe malurile raului Bahlui, Iasi a fost resedinta conducatorilor moldoveni si romani inca din secolul XVI.

La frontiera imperiilor rus si otoman, precum si in apropierea frontierelor unei Polonii puternice, ale Regatului Ungariei si monarhiei Habsburgice, orasul a crescut combinand opulenta orientala si cultura europeana.

Locuri de vizitat

  • Palatul Culturii, construit intre anii 1906 si 1926 pe locul vechiului palat al domnitorului. Contine un complex de muzee nationale format din patru institutii independente: Muzeul de Arta, Muzeul de Stiinta si Tehnologie si Muzeul de Istorie a Moldovei.
  • In apropierea palatului se afla Casa Dosoftei, construita in 1677. In secolul XVII a gazduit tipografia Moldovei si este cea mai veche cladire laica din oras. Acesta gazduieste in prezent un mic Muzeu al Literaturii.
  • Muzeul din vechiul capitul de langa Biserica Trei Ierarhi se mandreste cu fragmente din picturile murale originale ale bisericii din 1642 si o icoana creata la Moscova in 1639.
  • In plus, fata de alte multe lacase interesante de cult, turistii pot admira cea mai mare si mai veche Gradina Botanica din Romania si Parcul Copou, langa Universitatea Alexandru Ioan Cuza.