Bazilica eufrasiana din Porec

In memoria Sfantului Maurus din Parentium

Porec a fost precedat de o asezare preistorica iliriana si de colonia romana Julia Parentium, fondata aici in sec II i.Hr. Istoria indelungata a orasului poate fi analizata in timp ce admirati mozaicurile unei bazilici crestine timpurii.

Cele trei naosuri ale bazilicii din Porec

Bazilica eufrasiana, veche de 1500 de ani, are trei naosuri separate de arcade formate din noua coloane de marmura aduse aici din Bizant.

Capiteliile bogat decorate ale coloanelor include postamente cu efigiile episcopului Eufrasius si diverse alte sculpturi (versiuni bizantine ale scrierii corintiene, ornamente cu motive din viata plantelor si a animalelor).

Naosul central este ridicat deasupra celor laterale. Este si mai lung datorita unei abside adanci decorate cu mozaicuri.

Mozaicurile din naosul central

Partea superioara a curbei externe a absidei are un medallion neobisnuit cu o imagine a Mielului Domnului si efigiile a 12 sfinti. Bancile din marmura ale naosului se afla sub un dom decorat cu o imagine a Fecioarei Maria, inconjurata de doi ingeri si un grup de martiri.

La stanga acesteia este o imagine a episcopului Eufrasius care tine in mana un model al bazilicii, alaturi de fratele sau Claudiu si nepotul lui.

Ornamentele de sub acestea ilustreaza Buna Vestire si Vizita Fecioarei Maria la Sf. Elisaveta. Cele mai joase sectiuni ale absidei sunt decorate cu placi de marmura si sunt incrustate cu sidef si pietre multicolore.

PorecAbsida de la capatul naosului include un altar cu un antepediu aurit creat in anul 1442 si un ciborium din sec. XIII. Mozaicurile unice ale naosului central sunt considerate mai frumoase decat faimoasele mozaicuri de la Ravenna.

Stiati ca

Bazilica si structurile ridicate in apropierea sa au suferit daune uriase in timpul Evului Mediu, din cauza atacurilor genovezilor, turcilor si a ciumei care a lovit orasul Porec. Lucrarile de renovare a bazilicii au inceput in sec. XVIII din porunca episcopului Negri.

Atriul cladirii a fost reconstruit in anul 1866. Baptisteriul nu avea acoperis in acea vreme si era pe punctual de a se prabusi. Din 1929 s-au facut in mod regulat sapaturi arheologice si lucrari de renovare a bazilicii.

Mozaicurile din naosurile laterale

Absida din partea nordica sic ea din partea sudica include mozaicuri originale ce atesta aproape fiecare etapa a construirii bazilicii si renovarile ulterioare.

Podeaua naosului sudic include doua niveluri de mozaicuri: unul superior, din biserica din sec. V si unul inferior, din basilica sec. IV. Usile din partea stanga a absidei duc la o sacristie construita in sec. XV. Mai devreme, in 1241, a fost construita o capela in apropierea bazilicii, unde in present se afla inmormantat Sf. Maurus.

Partea sudica a naosului drept are si ea 3 cap[ele adaugate, construite in sec. XVII (cu un poliptic cu Fecioara Maria pictat de Vivarini in anul 1440), si sec. XIX si XX(ultima din acestea include banci bisericesti antice construite in anul 1452).

Locuri de vizitat

  • Desi inca pastreaza modelul strazilor romane, prea putin a ramas azi din arhitectura orasului Porec. Principalele atractii sunt
  • Casa celor Doi Sfinti (Kuca dvaju svetaca), construita in sec. XII si o casa romanesca din sec. XIII, cu un balcon din lemn.
  • Orasul are de asemenea bastioane medievale – turnul semi-circular Kula proiectat in anul 1474 de Pietro de Mula si turnul pentagonal Peterokutna Kula, construit in anul 1448.

Atriul si palatal Episcopal

Atriul dreptunghiular din sec. V, sustinut de coloane cu capitelii bizantine, este cea mai veche parte a complexului. Constructia palatului Episcopal de langa atriu a inceput in sec. VI.

Constructia actuala nu prea mai seamana cu palatal initial, din cauza lucrarilor de reconstruire si renovare. Cladirea detine un lapidariu cu 150 de mozaicuri din perioada crestinismului timpuriu, care include o imagine din sec.II a unui peste – simbolul lui Hristos. In exteriorul palatului se poate admira colectia de mozaicuri sin sec. II si IV.

Stiati ca?

Micul oras Porec este situate in periferia vestica a Peninsulei Istria si este un important centru turistic al Croatiei. In ciuda numarului mic de locuitori (9.600), orasul poate gazdui 700.000 de turisti anual.

O clopotnita cu vedere spre Adriatica

In secolul VI a fost construit langa basilica un baptiseriu octagonal. Si-a pastrat forma initiala  in ciuda renovarilor – surse din sec. XVI l-au descries ca fiind ruinat.

Baptiseriul permite accesul la o clopotnita din sec. XVI, care ofera o panorama asupra orasului Porec si a Marii Adriatice. Sapaturile arheologice din secolul XX au scos la iveala ramasite ale bisericii gemene din nord si ale mozaicurilor sale din secolul V si VI.

Bazilica eufrasiana

In anul 543, episcopul Eufrasius a hotarat sa inceapa construirea unei bazilici inchinate Sf. Maurus, scop in care a angajat arhitecti din Constantinopole si Ravenna.

O inscriptie in absida acoperita cu mosaic a bazilicii mentioneaza ca biserica anterioara a fost daramata si golita de podoabe, dar cu toate acestea, urmele mozaicurilor descoperite indica altceva. Totusi, decoratiunile noului loc de inchinaciune le depasesc in mod clar pe cele de dinainte.

Noua basilica a fost denumita dupa fondatorul sau, episcopul Eufrasius, si este formata din mai multe parti: un atriu dreptunghiular sprijinit de coloane cu capitelii bizantine, bisrerica propriu-zisa, un baptiseriu octagonal cu o usa care duce la clopotnita din sec. XVI si un palat Episcopal, renovat de mai multe ori.

Originile bazilicii

In anul 313, la 10 ani dupa martiriul sf. Martin (Maurus) din Parentium, a fost construita o capela pentru a comemora locul in care primul episcope din Porec a fost martirizat pentru credinta sa.

Constructia era o anexa la o casa seculara romana spatioasa. Capela a fost extinsa in cea de-a doua jumatate a sec. IV, dar a ramas o simpla constructie dreptunghiulara. Cladirea a fost inclocuita in sec. V cu o biserica cu trei naosuri, care nu avea absida tipica semicirculara.

Bazilica moderna a fost ridicata peste fundatiile vechii biserici, imediat dupa cucerirea orasului Porec de Imperiul Bizantin in 539.

5 lucruri fascinante

  • Se presupune ca basilica a fost construita pe locul oratoriului lui Maurus. Moastele Sf. Maurus au fost scoase din oratorio in sec. IV si mutate intr-un sarcofag de piatra. O parte din acest sarcofag este integrate in peretele de nord al bazilicii.
  • Naosul central este ornate cu mozaicuri care il reprezinta pe Neptun si alti zei pagani. Mozaicurile au fost salvate din temple mai vechi, pagane.
  • Mozaicul de pe podeaua vechiului oratorio, initial o casa romana obisnuita, a fost pastrat in gradina bazilicii.
  • Orasul Porec aproape a incetat sa mai existe in sec. XVII din cauza ciumei. Doar 100 din locuitorii sau au supravietuit epidemiei.
  • In fiecare vara, in basilica sunt organizate concerte de muzica clasica.